Pääsiäisen lähestyessä Karitsaan ilmestyy pääsiäispuu. Kun päiväkoti toimi vuosia sitten Jollaksen kartanossa, menimme pari viikkoa ennen pääsiäisjuhlaa kartanon puutarhaan ja sahasimme varovasti puutarhan omenapuusta sopivan ison oksan pääsiäispuuksi. Omenapuu ”siunattiin” ennen oksan irrottamista. Juhlapyhien koittaessa, meillä oli upeasti kukkiva oksa suuressa vaasissa. Viime vuosina olemme tuoneet pääsiäispuuksi omenapuun oksan Käpylästä tai etsineet sopivan pihlajan lähimetsästä.
Reilu vuosi sitten Helsingin steinerpäiväkotien tuki ry:n ylläpitämä päiväkoti Karitsa muutti – jälleen kerran – uusiin toimitiloihin. Nyt toimimme siis Herttoniemenrannassa, jossa on useita yksityisiä päiväkoteja jopa samalla katuosuudella. Karitsan pian neljäkymmenvuotisen historian aikana olemme muuttaneet ainakin seitsemän kertaa ja saattaa olla, että vajaan vuoden päästä on jälleen muutto edessä. Mahdollista paluuta takaisin Roihuvuoren kaupunginosaan suunnitellaan yhdessä huoltajien kanssa.
Arki on iloista toimintaa sisarusryhmässä, jossa pienin lapsi täytti juuri 2 vuotta ja vanhimmat ovat 6-vuotiaita. Isommat lapset saavat kokeilla pienempien auttamista ja pienemmät opettelevat sitä, kuinka ollaan päiväkodissa yhdessä toisten kanssa: maalataan, muovaillaan, leikitään, lauletaan ja puuhaillaan kaikkea mukavaa, kuten meillä steinerpäiväkodeissa on tapana. Koronavuosia ennen meillä oli eurytmiaa kerran viikossa, mutta koskapa eurytmian opettajaa on ollut niin kovin vaikeaa löytää, on eurytmiapäivä muuttunut taidepäiväksi. Etsintöjä eurytmian opettajan saamiseksi yhdistyksemme päiväkoteihin toki jatketaan.
Taidepäivänä voidaan rakentaa musiikkimaja, tehdä käsitöitä, suunnitella ja toteuttaa nukketeatteriesityksiä tms. Viimeisin taidepäivän projekti on ollut ystävyydenpuu. Tässä puussa on hauskoja, erikoisia lehtiä, jotka kertovat kuinka voidaan hyvässä hengessä toimia yhdessä muiden ihmisten kanssa ja millaisia sanoja kannattaa viljellä niin päiväkodissa kuin päiväkodin ulkopuolella. Lapset ovat innokkaasti askarrelleet puun lehtiä vanhoista, kauniin värisistä maalauksista ja me aikuiset olemme auttaneet kirjoittamaan heidän ideoimiaan ystävällisiä sanoja ja tekoja. Puu on kiinnitetty seinälle kaikkien nähtäville ja tarpeen mukaan voidaan yhdessä lukea tekstejä ja kerrata hyviä kaveritaitoja. Silkkikukkaset koristavat puun lehvistöä ja näitä kukkasia ovat päiväkodin pienimmätkin lapset osanneet liimailla. Kaikki lapset ovat siis päässeet osallistumaan yhteiseen tekemiseen.
Pääsiäisen lähestyessä Karitsaan ilmestyy toinenkin puu, nimittäin pääsiäispuu. Kun päiväkoti toimi vuosia sitten Jollaksen kartanossa, menimme pari viikkoa ennen pääsiäisjuhlaa kartanon puutarhaan ja sahasimme varovasti puutarhan omenapuusta sopivan ison oksan pääsiäispuuksi. Omenapuu ”siunattiin” ennen oksan irrottamista. Juhlapyhien koittaessa, meillä oli upeasti kukkiva oksa suuressa vaasissa. Viime vuosina olemme tuoneet pääsiäispuuksi omenapuun oksan Käpylästä tai etsineet sopivan pihlajan lähimetsästä.
Huoltajia on pyydetty tuomaan päiväkotiin tyhjiksi puhallettuja kananmunia, jotka lapset maalaavat Stockmarin vesiväreillä ja ripustavat pääsiäispuuhun. Pääsiäismunien maalaaminen onkin tarkkaa puuhaa, sillä munien kuoret ovat niin herkästi rikkoutuvia. Puuhun ripustetaan myös pienet pääsiäiskorit, joihin ilmestyy pääsiäisjäniksen tuomat yllätykset. Lapset löytävät yllätykset, kun päiväkoti avaa ovensa pääsiäispyhien jälkeen. Juhlan kohokohta on jo perinteeksi muodostunut marionettinukketeatteri, jonka kasvattajat esittävät lapsille. Tarinassa lapsi lähtee etsimään paikkaa, missä aurinko nukkuu. Seikkailujen jälkeen hän löytää pimeästä luolasta kirkkaasti hohtavan enkelin, joka lahjoittaa lapselle kauniisti hohtavan liljan. Liljan ja polulle yllättäen hänen eteen pomppivan jäniksen avulla lapsi löytää tiensä takaisin kotiin. Kotona äiti näyttää lapselle pääsiäisjäniksen tuomaa munaa, jonka sisällä on auringon kultaa ja pinta hohtaa kuun hopeista valkeaa.
Munalla on keskeinen symbolinen merkitys eri kansojen luomiskertomuksissa. Munasta syntyy uusi elämä, uusi alku. Se tuo toivon siemenen uudelle elämälle. Tätä tunnelmaa me kasvattajat haluamme vaalia ja kantaa koko pääsiäisen pitkän jakson ajan aina Helatorstaihin saakka.
Karitsan pääsiäisjuhlan kruunaa vihreä ateria, joka on valmistettu luomu- ja biodynaamisista aineksista Karitsan omassa keittiössä.
Juhlan jälkeen palataan arkeen. Tutut maalaamiset, leipomiset, ulkoilut ja muut puuhat jatkuvat. Aurinkoiset päivät ja keväiset lempeät sateet virvoittavat Roihuvuoren kirsikkapuut ja Karitsa osallistuu jo perinteeksi muodostuneeseen Hanami-juhlaan. Japanilainen teema innoittaa päiväkodin huoltajat ja meidät kasvattajat varainhankintaan Kirsikankukkajuhlassa. Upea vaaleanpunainen kukkaloisto johdattaa meidät kohti kesää.